Den Bosch

Maaspaarden

Het initiatief voor de inrichting van de kunstspeeltuin kwam van de bewoners uit de buurt. Het was ook hun uitdrukkelijke wens om de kinderen te betrekken bij de totstandkoming van het kunstwerk. Voor de opdrachtgever, de Gemeente ’s-Hertogenbosch, was de samenwerking met de bewoners belangrijk, maar ook dat het kunstwerk een onderdeel werd van Het Keramisch Spoor dat de Gemeente de komende jaren in de wijken van de stad realiseert (eerder werd in het kader van Het Keramisch Spoor het kunstwerk Hinthamer Bekooring van Anton Reijnders onthuld).

Voor de Maaspoort ontwierp ik niet alleen de speelheuvel en de Maaspaardjes, samen met de bewoners organiseerde ik ook een aantal workshops voor de kinderen uit de buurt. In de eerste workshop, die plaatsvond op het grasveld aan de Schout Dicbierlaan, kregen de kinderen opdracht een eigen teken te ontwerpen en dit in klei te boetseren. De tweede workshop vond bij Cor Unum plaats. Hier werden de tekens gebakken en geglazuurd. Daarna werden de silhouetten van de tekens overgenomen op de Maaspaardjes en konden de kinderen hun eigen teken mee naar huis nemen. Na de plaatsing van de Maaspaardjes vonden de kinderen hun eigen teken weer terug op de rug van een paardje. Op deze manier hebben ze niet alleen een bijzonder speelobject gekregen, maar ook een bijzondere band met hun eigen paardje.

Inmiddels heb ik veel ervaring met het ontwikkelen van speelomgevingen. Het werken met keramiek was echter nieuw voor mij. In nauw overleg met Cor Unum, de werkplaats voor eigentijdse keramiek in Den Bosch, ben ik het experiment aangegaan om keramische figuren te ontwikkelen. Het resultaat is naar ieders tevredenheid en nodigt uit om vaker in klei te werken. De Maaspaardjes zijn het nieuwe embleem voor de Schoutenbuurt en - wie weet - misschien op termijn zelfs voor de stad Den Bosch.

NB. Van de totstandkoming van alle kunstwerken in Het Keramisch Spoor wordt door Anne-Marie van den Thillart in opdracht van de Gemeente Den Bosch een film gemaakt. Deze film en meer is te zien op de speciaal voor dit project gemaakte website. klik hier

Maaspaarden Maaspaarden Maaspaarden
Maaspaarden Maaspaarden Maaspaarden Maaspaarden
Maaspaarden Maaspaarden Maaspaarden Maaspaarden
Terug naar beginpagina

Bezoekadres: Drievriendenstraat 26 Rotterdam Postadres: Stationssingel 105A 3033 HG Rotterdam
Tel: 010-4668607 Mob: 06-53617621 Fax: 084-7174918 Email: kramerkunstwerken@mac.com